Søvnproblemer

Vi kender det alle sammen. Du ligger i sengen og vender og drejer dig. Kan simpelthen ikke sove. Du kigger på uret på mobilen for femte gang inden for lige så mange minutter. Kl. 0236 lyser det strengt mod dig fra den lille skærm. “Åh nej, bare 4 timer til jeg skal stå op!” “Jeg kommer til at få en frygtelig dag i morgen, hvorfor sker det her når jeg har et vigtigt møde?” “Hvad nu hvis det påvirker min præstation i morgen, hvad vil min chef tænke?” “Gør jeg det egentligt godt nok på arbejdet?” “Hvad mente min kollega med det hun sagde i frokosten?” Du forsøger intenst at slappe af, tæller får og tænker på skyer, men lige lidt hjælper det.

Behandling af søvnbesvær hos psykolog

Søvnproblemer kan fylde rigtig meget, både i form af træthed, og i form af bekymring om søvn. Hos mig kan du få effektiv behandling af dine søvnproblemer, vha. CBT-i eller metakognitiv terapi. Læs mere nedenunder, eller kontakt mig for at høre mere. Du kan også booke en tid her.

Hvad er insomni?

Søvnproblemer, eller insomni, er noget der rammer rigtig mange mennesker i løbet af livet. Faktisk er det helt normalt at have nætter hvor det er svært at falde i søvn, eller hvor man vågner og ikke kan falde i søvn igen. Rigtig mange mennesker oplever at have søvnbesvær fra tid til anden.

Hvornår skal man søge hjælp?

Det kan være en god idé at søge hjælp til søvnproblemer
– hvis det opstår ofte, f.eks. 3 nætter om ugen eller mere
– hvis du oplever at din funktion om dagen er påvirket af dårlig søvn
– hvis du bekymrer dig meget over søvn

Tidligere skelnede man mellem primære og sekundære søvnproblemer, altså søvnproblemer der var det primære problem, og søvnproblemer der opstår i relation til f.eks. anden psykisk eller fysisk sygdom. Det gør man ikke længere, selvom både fysisk sygdom og anden psykisk lidelse kan være med til at udløse, forværre og opretholde søvnproblemer og søvnløshed. Uanset om søvnproblemerne er knyttet til, eller udløst af, anden psykisk eller fysisk lidelse, så er kognitiv terapi effektiv behandling af søvnproblemer.

Behandling af søvnproblemer

Forskning tyder på, at kognitiv terapi er meget effektiv i behandling af søvnproblemer, og at behandlingseffekten vedvarer efter at behandlingen er afsluttet. Ofte gribes der imidlertid til medicinsk behandling, selv om dette frarådes til brug i behandling af søvnbesvær der ikke er akut. Kognitiv adfærdsterapi mod søvnbesvær (CBT-i) anbefales ved søvnproblemer (sundhed.dk).

Kognitiv terapi mod søvnproblemer består af flere elementer, bl.a. søvndagbog, forståelse af søvnproblemer og de faktorer der opretholder problemerne, vaneændring og stimuluskontrol, søvnrestriktion og håndtering af kvernetanker (grublerier og bekymring). Man lærer om god søvnhygiejne, udfordring af negative tanker knyttet til søvn, samt teknikker til afslapning og afspænding.

Jeg har god erfaring med behandling af søvnbesvær. Kontakt mig gerne hvis du vil høre mere.

Her kan du høre en podcast hvor jeg medvirker, hvor en journalist med søvnproblemer får behandling af mig: