BDD Behandling

“Der er noget forkert med mit udseende!” “Jeg ser deform ud.” “Hvis bare min næse kunne blive pæn, så ville mit liv være godt.” “Jeg forstår ikke at andre siger jeg er smuk, jeg ser frygtelig ud.” “Problemet mit er mit udseende, så hvorfor fortæller de mig at problemet sidder i hovedet?”

De fleste mennesker er utilfredse ved dele af deres udseende, og de fleste har ikke en hundrede procent objektiv opfattelse af, hvordan de ser ud. Hvis man lider af BDD, så er man imidlertid overbevist om at man har udseendemæssige fejl, som er usynlige for andre. Man bruger timevis på at bekymre sig om, dække til og rette op “fejlene”, og lidelsen kan være meget hæmmende for ens livsudfoldelse.

Behandling af BDD i København

BDD, også kaldt for Body Dysmorphic Disorder, er en lidelse der er langt mere udbredt end den er kendt, og er desværre ret ukendt også blandt psykologer og psykiatere. Jeg har arbejdet med udredning og behandling af BDD i mange år, og er optaget af af øge kendskab til lidelsen, både blandt fagpersoner og blandt befolkningen forøvrigt. I april 2024 udgav jeg sammen med en dygtig kollega den første skandinaviske bog der omhandler BDD.

BDD
Kropsdysmorfi (BDD)

dysmorfofobi

Body Dysmorphic Disorder (BDD) kaldes også dysmorfofobi eller “indbildt grimhed”. Det er en lidelse der har en del til fælles med OCD, social angst og andre lidelser. Samtidigt skiller lidelsen sig ud ved at dem der lider af BDD, ofte ikke ved, at det er BDD de lider af. Mange BDD-ramte har en oplevelse af at de bruger for meget tid på sit udseende, og at de måske bekymrer sig for meget om dette. De fleste er alligevel ikke overbeviste om at det er BDD, og ikke grimhed, de lider af.

BDD er en lidelse der er underdiagnosticeret og ukendt for mange, også for behandlere, til trods for at undersøgelser tyder på at så mange som 2 % af befolkningen lider af BDD. Det er flere end der lider af anoreksi, som er en lidelse de fleste ellers kender godt til.

Forståelse af Body Dysmorphic Disorder (BDD), eller dysmorfofobi

Kort fortalt går BDD ud på, at man er overoptaget af en del eller dele ved dit udseende, som man selv oplever som deformt, afvigende, grimt eller forkert. Disse “fejl” man oplever ved udseendet, er usynlige for andre, eller meget forværret sammenlignet med hvad andre ser. Når man har BDD, så er problemet ikke at man er forfængelig eller selvglad. Problemet er at man er overoptaget af disse “fejl”, der ikke kan ses af omverdenen. Man udvikler sikkerhedstrategier, tvangshandlinger og ritualer, altså ting man føler man skal gøre, for at håndtere sine udseendemæssige “fejl”.

Livet med BDD

Den BDD-ramte bruger ofte rigtig meget tid og kræfter på at skjule, kamuflere og rette op på “fejlene”. Derudover undgår man oftest forskellige situationer og aktiviteter, som at sidde med siden til, kraftigt lys, eller at få taget billeder. Sociale situationer kan blive vanskelige, og mange med BDD isolerer sig en del, eller trækker sig fra omverdenen. Spejle kan både blive en del af en sikkerhedsstrategi, hvor man tjekker hvordan man ser ud, når ubehaget bliver for stort, men også en del af undgåelse. Man undgår spejle og andre reflekterende overflader, af frygt for at få et ubehageligt glimt af sig selv.

Skønhedsoperationer hjælper ikke på BDD

Hvis man er ramt af BDD, så bekymrer man sig rigtig meget for sit udseende. Tankerne kværner omkring “fejlene”, og om hvordan man kan rette dem op. Mange med BDD gennemgår forskellige skønhedsbehandlinger og kosmetiske operationer, i håb om at dette kan fjerne problemerne. Desværre er dette langt oftest ikke tilfælde. Mange med BDD erfarer, at de ikke bliver tilfredse efter operationerne, eller at der dukker op nye områder de begynder at fokusere på og opfatte som forkerte.

Bog om BDD

Jeg har udgivet den første skandinaviske bog der omhandler BDD, sammen med psykologkollega Silje Hansen Westerheim. Bogen hedder “Sykt stygg” (dansk: “Sygt grim”), og er en praktisk håndbog til alle der har det svært med deres udseende. Den ene halvdel af bogen er viet til personer der mistænker at de har BDD, personer der lider af BDD og deres pårørende. Bogen er fyldt med konkrete eksempler og værktøjer. Bogen er udgivet på norsk, men vil kunne læses af de fleste danskere. Kontakt mig hvis du ønsker at købe bogen.

Behandling af bdd

Behandling af BDD tager i første omgang sigte på at udfordre idéen om hvad der er problemet. Er problemet udseendet, eller kan det være at problemet er, at man tager sine tanker om udseendet for gode varer? Man behøver ikke være helt overbevist om at man lider af BDD for at få udbytte af behandlingen. Man arbejder dog på at hjælpe den BDD-ramte til at være åben for at udforske andre forklaringer på dennes vanskeligheder. I behandlingen kortlægger man hvilke sikkerhedsstrategier og undgåelse der er, og arbejder på gradvist at droppe disse. Man lærer strategier og værktøjer til at lade bekymringerne om udseende fylde mindre.

Jeg har lang erfaring med behandling af BDD. Kontakt mig endelig hvis du ønsker at høre mere om behandling af BDD, enten som BDD-ramt eller som pårørende.

Du kan læse mere om BDD  i denne artikel fra Kristeligt Dagblad, hvor jeg blev interviewet om lidelsen.

Jeg er også  interviewet om lidelsen her:

Hmagasin

tv2.no

Dagens Næringsliv

Sammen med en kollega har jeg skrevet en kronik om BDD og kosmetisk kirurgi:

Kronik i VG

Ofte stillede spørgsmål om BDD

BDD står for “Body dysmorphic Disorder” på engelsk, og på dansk oversættes det til “dysmorfofobi.”

BDD er en psykisk lidelse, hvor en person har en overdreven og forstyrret opfattelse af sit eget udseende, med fokus på små eller ikke-eksisterende fejl eller mangler. Mennesker med BDD kan opleve betydelig angst og stress relateret til deres udseende og kan engagere sig i gentagne ritualer eller tanker for at forsøge at rette på det, de opfatter som fejl ved deres krop eller udseende. BDD kræver ofte professionel behandling, såsom terapi og i nogle tilfælde medicin.

Body Dysmorphic Disorder (BDD) kan skyldes af en kombination af genetiske, biologiske, psykologiske, sociale og traumatiske faktorer. BDD kan være arveligt, påvirkes af hjernens kemi, og det kan udvikle sig som følge af lavt selvværd, tidligere traumatiske oplevelser, samfundets skønhedsstandarder og sociale pres. Forståelsen af BDD’s årsager er kompleks og varierer fra person til person.