Måske har du overvejet længe, hvorvidt det giver mening for dig at opsøge psykolog med dine problemer. Måske har du vurderet for og imod, og taget et langt tilløb. Så har du endelig taget mod til dig, og besluttet dig for, at nu skal det være. Hvordan finder du så den rette psykolog?
Måske ligger du søvnløs med tusinde bekymringer i hovedet, og mobilen i hånden. Måske starter du med at google ”psykolog”, men bliver overvældet af træf, og prøver med “psykolog København”, “psykolog angst” eller “metakognitiv psykolog”. Der er stadig rigtig mange træf, og det kan være fristende at slå tanken fra sig, eller gemme søgningen til en anden dag.
- Har du fået en henvisning til psykolog fra din læge?
Hvis du vil bruge din henvisning, så skal du have fat i en psykolog der har såkaldt “ydernummer”. Den nemmeste måde at finde en psykolog der har ydernummer, er ved at gå ind på www.psykologeridanmark.dk og vinge af i “Med lægehenvisning” inden du søger. Du kan læse mere om at finde en psykolog der tager imod henvisning her.
- Gør dig nogle tanker om hvad du vil have ud af forløbet.
Har du et specifikt problem du gerne vil have hjælp til? Er der nogle symptomer der generer dig, som f. eks. angst, tristhed, eller undgåelse? Vil du gerne have hjælp til at finde ud af, hvad din problematik egentlig er? Er der nogle aktiviteter eller situationer som du gerne vil kunne håndtere på en anden måde? Hvis du forestiller dig at du vågner et halvt år fra nu, og har det bedre, hvad er det så der er anderledes? Forsøg at være så konkret som muligt. Svarene på disse spørgsmål kan hjælpe dig i din søgen efter en psykolog. Så kan du nemlig lede efter en psykolog der kan hjælpe dig specifikt med at opnå dine mål for forløbet.
- Find en psykolog der er god til din problematik.
Det er en rigtig god idé at sikre sig at den psykolog du vælger har erfaring med og viden om den problematik du ønsker at få hjælp til. Du kan finde ud af om en psykolog har erfaring med en problematik ved at læse på psykologens hjemmeside, eller ved at kontakte psykologen direkte. Det kan være en hjælp at spørge psykologen, ikke blot om hun har erfaring med din problematik, men også hvad hendes erfaring er med denne. Hvordan arbejder psykologen med denne problematik? Hvordan ser et typisk forløb ud? Hvilke forskelle plejer psykologens klienter at opleve efter et endt forløb hos hende?
- Find evt. ud af hvilke psykologiske metoder der passer dig.
Hvis du ønsker en en metode der retter sig specifikt mod at reducere dine symptomer, samt at behandle de vedligeholdende faktorer der holder problemerne eller lidelsen kørende, så er det en rigtig god idé at vælge en evidensbaseret behandling. Metakognitiv terapi og kognitiv terapi har i gennem videnskabelige undersøgelser vist sig at have rigtig god effekt i behandlingen af mange forskellige lidelser, som f.eks. angstlidelser, herunder OCD, depression, søvnproblemer osv. Alle psykologer har etiske forpligtelser til kun at behandle problematikker og lidelser de har kompetencerne til, og dette er naturligvis noget vi går højt op i hos os. Derfor henviser vi også videre, hvis man henvender sig med en problematik der er udenfor vores kompetenceområde.
- Husk at du altid kan prøve psykologen af.
Det er altid ok at afbryde et forløb hos psykolog. Det betyder, at du også kan “prøve psykologen af”, hvis du er i tvivl om der er den fornødne kemi, eller om metoden er noget for dig.
Hos os bliver du ikke afkrævet en forklaring, du kan blot aflyse din tid via online booking-systemet, pr. sms eller mail (husk at fristen er senest kl. 12 dagen inden aftalen). Det er også helt ok at sige, at du ikke ønsker at booke flere tider, eller at du vil holde en pause i forløbet. Der er ingen der bliver fornærmede over dette.
Hvis du er i tvivl om jeg er den rette psykolog for dig, så tøv ikke med at kontakte mig på telefonnummer 27 28 38 36 eller mail shh@psykologsynnove.dk